Natuur WIJS

NATUUR ALS BRON VAN INSPIRATIE

Als mens zijn wij een wezenlijk onderdeel van de natuur. Het is een bron van inspiratie. Laten we goed voor de aarde zorgen en al haar toekomstige bewoners.

7 GENERATION THINKING

wisdom keepers

Tribal wisdom

7 Generation thinking

Natuurvolken

 

De mens is een wezenlijk onderdeel van de natuur. We staan niet boven de natuur maar maken er een wezenlijk onderdeel van uit. We zijn afhankelijk van de natuur om ons heen en het is goed om onze leefomgeving met respect te behandelen. Natuurvolken leven nog grotendeels in harmonie met de natuur. Deze kennis en wijsheden hebben ons geïnspireerd en kunnen van betekenis zijn om onze relatie met de natuur te versterken.

De tipi kennen we vooral van de Native Americans (indianen stammen uit Noord-Amerika). Zij staan ook bekend om het begrip 7-generation-thinking. Bij een ingreep in hun omgeving (bijvoorbeeld het kappen van bomen) vragen zij zich af wat de consequenties zijn voor 7 generaties na hen. Dit legt de nadruk op lange termijn denken en staat haaks op het korte termijn denken hier in het westen.

Wisdom Keepers

Peace tree

Regelmatig helpen wij als Oersprong bij het organiseren van bijeenkomsten van verschillende zogenaamde wisdom keepers. Zij zijn vertegenwoordigers van een bepaalde traditie. 

 

Op 6 januari 2023 hebben we als Oersprong een zeer succesvolle screening georganiseerd in Tilburg van de documentaire “Kiva The Call of the Wisdom Keepers”. Een prachtige documentaire van Marijke Kodden. Jeremiah Wolf, een wisdomkeeper van de Mohawk stam, was daarbij aanwezig. In de link een video over zijn uitleg over de Peace tree die door ons geplant is in Tilburg.  

 

Tribal Wisdom

Een van onze vaste partners is de stichting Tribal Wisdom een initiatief van Jessica Wawoe. Ze werkt veel samen met Nederlandse Wisdomkeepers.  We helpen haar team met praktische ondersteuning, filmen en fotograferen van onder andere bijeenkomsten van wisdomkeepers en jongeren.