Tipi’s van Gogh

starry starry night

Kijken door de ogen van Vincent van Gogh. Tot rust komen, verbinden met de natuur en elkaar!

ontwerp

paulownia

van gogh np

FESTIVALS 2024

DOe MEE!

Ontwerp

Het ontwerp is geïnspireerd op een tipi tent die we kennen van de Native Americans. Het concept van deze houten tipi is prachtig vertaald in een ontwerp door speeltuin ontwerper Fred van Wijk. Het heeft een stevige houten vloer met een doorsnede van 6 meter. Zo is de tipi groot genoeg om met een groep van 25-30 personen in een kring te zitten: ideaal voor gatherings, optredens en onderwijs!  De balken zijn samengesteld uit diverse latten die haaks op elkaar verlijmd zijn (zogenaamd CLT: cross laminated timber). Zo maken we de tipi extra stevig. In tegenstelling tot een traditionele tipi kruisen de balken niet, maar blijft er een ronde opening bovenin vrij. Deze wordt afgesloten door een transparant dak met een doorsnede van 3 meter. Zo kun je ’s avonds van binnenuit genieten van de sterrenhemel: Starry starry night! De buitenzijde bestaat uit een tentdoek van eco-katoen gemaakt door de ervaren tipi bouwer Ben Acket. Dit doek zal aan de buitenzijde beschilderd worden in de stijl van Vincent van Gogh door Nacho Welles. Nacho is een professionele graffiti kunstenaar uit Spanje. Door het lage gewicht van het hout is de tipi compact en makkelijk te vervoeren en is hij binnen een dagdeel op te zetten.

 

Wil je meer achtergrondinformatie download dan het pdf document van ons projectboek: Tipi’s van Gogh

Follow the Sun

We hebben ook al een naam voor de tipi: Follow the sun!

Het verwijst naar het prachtige lied van Xavier Rudd.

 

“Tomorrow is a new day for everyone

A brand new moon, brand new sun

So follow, follow the sun

The direction of the birds

The direction of love”

 

Paulownia boom

De bouwsector is verantwoordelijk voor maar liefst 38 % van de CO₂-uitstoot in de wereld. Dit komt grotendeels doordat we nog steeds traditioneel bouwen in beton, staal en baksteen. Natuurlijke materialen die ook geschikt zijn voor hergebruik bieden een goed alternatief. Het is dan van belang om met die houtsoorten te werken die snel groeien en over goede bouw eigenschappen bezitten. De tipi is gebouwd van Paulowniahout. De Paulownia boom is vernoemd naar de vrouw van Koning Willem-2. Het is een boomsoort die zeer bijzondere eigenschappen heeft.

 • Het groeit in 10 jaar kaprijp (30-40 cm doorsnede).
 • Na de kap, kan uit de wortels 7 keer een nieuwe boom groeien.
 • Prachtige trompetachtige bloemen die veel nectar geven voor o.a. bijen.
 • Het hout droogt enorm snel en trekt niet krom.
 • Van nature is het hout goed beschermd tegen schimmels en bacteriën.
 • Het is onvoorstelbaar licht (wordt ook wel het aluminium onder het hout genoemd).
 • De bomen hebben geen vruchtbaar zaad waardoor ze geen bedreiging voor onze inheemse natuur!
 • De Paulownia boom komt van nature voor in west China. Het klimaat is daar vergelijkbaar met West- Europa. 
 • Het hout wordt al meer dan 3000 gebruikt in Japan.

Wij werken samen met boomkweker Eric Litjens (zie video link). Hij is de enige in Nederland met een plantage van Paulowniabomen (15 hectare).

Theo de Rouw (coaching bedrijven en ondernemers) is kort geleden gefascineerd geraakt door de pracht en de bijzondere toepassingen van paulownia bomen. Hij heeft het Paulownia Netwerk Nederland opgericht om de kennis en ervaringen te delen. Als stichting maken wij deel uit van dit snel groeiende netwerk.

Van Gogh National Park

Van Gogh als inspirator

Van Gogh was een schilder die zich erg liet inspireren door de natuur om hem heen. Hij deed dat door de natuur nauwgezet te observeren en zo door te dringen tot de essentie. Dat maakte hem uiteindelijk tot een bijzondere kunstenaar. Door ons moderne en jachtige leven en te veel focus op materie komen we daar zelf vaak niet meer aan toe. Kijken door de ogen van Van Gogh, kunnen we dat nog? Even vertragen, tot rust komen en genieten van de prachtige natuur in Brabant. 

Samen sterk voor de natuur

Van Gogh Nationaal Park is een breed gedragen beweging in Midden-Brabant. Inmiddels zijn er maar liefst 70 organisaties die het initiatief steunen. Naast de natuurbeschermingsorganisaties, provincie en de 25 gemeenten zijn er ook diverse maatschappelijke organisaties en bedrijven betrokken bij het masterplan. Een groot deel van Brabant, van Zundert bij Breda tot Nuenen bij Eindhoven, wordt één groot Nationaal Park. Waarschijnlijk zal het park in 2024 een feit zijn. Het is prachtig dat op deze manier de natuur in dit gebied versterkt wordt en behouden voor toekomstige generaties.

 

Van Gogh National Park

Omdat de focus van de Oersprong ligt bij het verbinden van mens en natuur, willen wij met de tipi graag onze bijdragen leveren aan dit mooie initiatief. Zo kunnen we met de tipi en onze activiteiten mensen in contact brengen met de prachtige natuur in het park. Dit gaan we doen door het organiseren van diverse programma’s in en om de tipi, bijvoorbeeld op festivals en onderwijsactiviteiten in de betrokken gemeenten.

In januari 2023 is Godert Verbiest (i nitiatiefnemer van de Oersprong) gestart met de Van Gogh Academie. Het is een programmaonderdeel  van Van Gogh Nationaal Park. De academie helpt groene pioniers die actief zijn in het gebied.

Festivals 2024

Tour 2024

In het voorjaar van 2024 gaan we de tipi verder afbouwen en verbeteren. In het weekend van 24 en 25 mei organiseren we als stichting zelf een evenement met een feestelijke opening. Vervolgens trekken we door Nederland en het buitenland om mee te doen aan diverse festivals. Naast de reeds bezochte festivals in 2023 (zie hieronder) zijn we inmiddels in contact met andere festivals zoals Theaterfestival de Boulevard (Den Bosch).

 

Festivals 2023

De bouw van de tipi kwam in een onverwachte stroomversnelling toen we besloten mee te doen met het Kunstweekend in Loon op Zand. Het team van de Oersprong heeft het skelet van de tipi gemaakt. Op het Kunstweekend in juni hebben kunstenaars samen met de cliënten (mensen met een verstandelijk beperking) een mooi doek voor de tipi gemaakt. Vervolgens hebben we nog drie andere festivals bezocht.

Eerst het Green Dream festival in Hilvarenbeek, een kleinschalig festival voor en door groene pioniers. De tipi heeft zich daar bewezen als een unieke workshopruimte. In juli volgde het Byggefest, een “timmer-festival” in Denemarken. Het jaar daarvoor waren wij daar ook. Toen hebben we een cirkel van 13 banken gemaakt van een oud leeuwenverblijf. ideaal voor een buitenlokaal en als kring in de tipi. Het laatste festival was Senses of Change in Tilburg, georganiseerd door Powered by Tinc (een netwerkorganisatie voor muziek). Het festival richt zich op het vergroenen van de stedelijke omgeving.

 

Green Dream festival

Hang on met Jacob van Hoek

Festival Senses of Change

Doe mee!

Omdat we dit jaar onze vleugels weer wat verder uitslaan kunnen we extra hulp gebruiken. Het gaat dan vooral om de volgende hulp:

 • afbouw tipi: timmeren
 • maken van kussens en tapijt: textiel
 • organisatie: contact met festivals, nieuwsbrief, website
 • festivals: op- en afbouw, programma